Historien om Grythyttan Stålmöbler

vimeo-video-thumbnail

I 1895 begyndte familien Lindqvist i Grythyttan i Sverige at fremstille hestesko. Sønnen Artur fulgte siden i sin far Karls fodspor, men han var drevet af visioner, der rakte ud over det traditionelle smedefag. Artur var inspireret af funktionalismens tanke; at skabe smukke og funktionelle ting til menneskers hverdag.

Du kan se havemøblerne fra Grythyttan Stålmöbler her

Til Stockholmudstillingen i 1930 tegnede og fremstillede Artur den nu klassiske Stol A2 i fjederstål. Stol A2 blev fulgt op med et fuldt møbelsæt til haven. I løbet af 40’erne og 50’erne voksede Grythyttan Stålmöbler i popularitet. Møblerne blev synonym for den svenske sommer og for ferie. Der er mange i Sverige, der har rokket i en Stol A2 i deres bedsteforældres have.

I dag er det fjerde generation af familien Lindqvist, der gennem Karl leder virksomheden. Historien er til stede i alt, de gør, og Grythyttan Stålmöbler er stolte af at være så stor en del af den svenske møbelhistorie. Og vi hos Supell er stolte af at kunne præsentere Grythyttan Stålmöbler i Danmark. 

Bedstefar Arturs gamle motto er stadig aktuelt den dag i dag: "Når du køber Grythyttans havemøbler er dit møbelproblem løst for mange år frem i tiden".

Grythyttan borde og bænke sæt

40’erne sætter Grythyttan Stålmöbler på kortet
Med krigens indtog blev markedet for havemøbler svækket. Lindqvist Smedefabrik, senere Grythyttan Stålmöbler, svarede igen ved at satse på møbler til andre formål såsom klasseværelser og spisesale.

Skolebænke med tilhørende stole var i stor efterspørgsel i mange år og på et tidspunkt blev hele 14 jernbanevogne med skolemøbler leveret til Göteborg. Til spisesalsmøblementet blev der fremstillet et stoleophæng, der forlængede spisebordenes levetid betydeligt. Stolene kunne nu hænges op i stedet for at stilles på bordene. I Sverige blev Pressbyrån en stor kunde, da de købte sammenklappelige udendørsmøbler til deres kioskcaféer.

30’ernes udvikling af hestesko til møbler
Artur Lindqvist, den daværende administrerende direktør for Lindqvist Smedefabrik, senere Grythyttan Stålmöbler, havde længe søgt efter nye produkter at producere, da markedet for hestesko både var faldende og stærkt konkurrencepræget. Artur, der var nysgerrig og opfindsom blev inspireret af funktionalismen, der var den førende strømning på daværende tidspunkt. En illustration af en tobenet stol med rørstel i en avis gav ham derfor idéen til at producere en tilsvarende stol i massivt fjederstål.

På Stockholmudstillingen i 1930 viste han sit arbejde frem, som han kaldte “Havelænestol Grythyttan mod. A”. Stolen var meget populær, men alt for dyr, da man kunne købe et helt sæt havemøbler for samme pris som blot en af Arturs stole. De følgende fem år arbejdede Artur hårdt på at nedbringe produktionsomkostningerne. Han besøgte personligt potentielle forhandlere over hele landet for at vise sin stol frem, hvilket gav ham et stort netværk. Salget gik dog stadig trægt og lå længe på et par tusinde stole om året.

Det store gennembrud kom da Artur sænkede prisen væsentligt og derved håbede på at få pengene igen ved at fordoble salget. Satsningen viste sig at være en succes, da Grythyttan Stålmöbler fik KF som forhandler. Møbelproduktionen kunne nu begynde at fungere med en fortjeneste.

Herover kan du se et udpluk af vores havemøbler fra Grythyttan Stålmöbler. De produkter som vi henviser til, er den mest populære serie; nemlig klassikerserien.

Som ingen andre producenter af havemøbler, formår Grythyttan Stålmöbler at kombinere alle de vigtige elementer i et design, samtidig med at de holder møblerne utrolig simple og af topkvalitet. Det er netop derfor, at disse havestole, haveborde og havebænke er så populære i møbelproducentens hjemland, Sverige – og nu også her i Danmark.

Hvis du har spørgsmål til noget, brug for hjælp eller gerne vil bestille et katalog med alle møblerne fra Grythyttan Stålmöbler, så er du velkommen til at skrive en mail på kontakt@supell.dk eller ringe på +45 70 21 23 28